Grieghallen

Et bygg å være stolt over

Grieghallen er et bygg STOLTZ er stolt over- og med rette.

STOLTZ, dengang A/S Stoltz Røthing & Co mottok betongtavlen for sine betongarbeider på Grieghallen i 1978, samme dag som bygget endelig stod ferdig etter mange år med planlegging.
Betongtavlen er en ærespris som gis til byggverk i Norge hvor betong «er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.» Prisen deles ut av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Norsk Betongforening (NB).

Overbevist jury

Juryen begrunnet valget av Grieghallen ”fordi man her har funnet en meget vellykket kombinasjon av betongens
ulike kvaliteter”. Man kunne også lese: ”Vi finner i dette byggverket spennende konstruksjoner som stiller store krav til
prosjekterende og utførende både når det gjelder dimensjonering, planlegging og arbeidsmetode”.

A/S Stoltz Røthing & Co ble tildelt utmerkelsen sammen med den danske arkitekten Knud Munk og ingeniør Christian Norman A/S.

”Betong er i sin natur et grovt og enkelt materiale, og det er sjelden man ser betongflater som ved
hjelp av dimensjonering, overflatestruktur, sammenstilling i enkle materialsammenheng, i den grad er et dominerende, men vel avbalansert innslag i et miljø hvor festivitas og glede er avgjørende stikkord….Det er en glede å kunne
konstatere at arkitektur som uttrykksform kan bringes opp på et så avansert nivå,» kunne man lese i juryens begrunnelse.

Lang vei fra ide til oppføring

Ideen om en konserthall i Bergen ble født allerede i 1894, ved initiativ fra blandt andre Edvard Grieg.
Grieg hadde erfaring fra musikkmetropolene, og ivret etter å gi fødebyen sin en passende arena for konserter. I årene som fulgte ble flere tomter forslått, men ingen avgjørelser tatt. Det eneste som var sikkert, var at konserthallen den dag den stod ferdig, skulle kalles opp etter et lysende navn i Norges musikkhistorie – Edvard Grieg.

Grieghallen var et omfattende og krevende prosjekt med kompliserte byggtekniske arbeider. Konserthallen er den dag i dag et symbol på Bergen by og er vert for mange store arrangementer, oppsetninger og konserter året gjennom.

Bilder av prosjektet