En engasjert styreleder

Han tar seg gjerne en Kygo-trall i dusjen eller en Neil Young-trudelutt når han snekrer i hagen. Men ikke la hans blide oppsyn lure deg. Styrelederen i Stoltz Entreprenør AS er streng når det trengs. Det kan komme godt med.

Finn J. Sævil (56) gikk fra å tenke ”jeg” og ”de” til å tenke ”vi” da han skiftet rolle til styreleder fra styremedlem i Stoltz Entreprenør AS 1. juli 2015. Han tok over stolen etter Anne Lie Stoltz som hadde vært styreleder i hele 19 år.

— Nå føler jeg meg som en Stoltz, sier han til Støpeskjeen.

Men hvem er denne mannen som skal sørge for at Stoltz Entreprenør AS holder stø kurs de neste årene?

Strengt engasjement

Det er ett ord som går igjen i alt han beskriver: Engasjert. Hans engasjement for alt fra styrearbeid til hagearbeid og tennis er kanskje det som har fått ham hit.

Strukturert. Finn har orden i papirene. Det var kanskje noe han dro med seg fra Tyskland sammen med studiene, hovedfag i bedrifts- og sosialøkonomi.

Strategisk. Muligens noe han utviklet da han var med å bygge opp kompetansebasen i Styreakademiet i Hordaland og på landsbasis. Med sin allsidige erfaring ed styrearbeid fra små og store virksomheter har han lært seg et triks eller to.

Streng. Ikke bare i hans tydelige tone på styrerommet på Damsgård, men etter sigende også med hans nå voksne barn. Å få inndratt skikortet i vinterferien fordi du har brutt reglene til pappa falt ikke i god jord hos sosiale tenåringer.

Men så er han også glad, i godt humør, positiv. Han er god til å spille tennis. Spiller han mot datteren Henriette, som for øvrig er like engasjert som far på banen, fyker både gloser og racketer. Så er han dårlig på ferie. Aller helst tilbringer han den på hytten på Ustaoset, sommer som vinter. Konen vil helst til varmere strøk. Da inngår han gjerne et kompromiss.

Nå er han altså styreleder. Som styremedlem fra 2013 til 2015 ble han godt kjent med selskapet, men det var likevel et stort sprang til sjefsstolen. Det tar han seriøst.

— Det er et stort ansvar. Jeg er veldig pliktoppfyllende som person og det gjør at jeg tar et stort ansvar i det jeg gjør og er opptatt av å lykkes, sier Finn.

Hva er å lykkes?

— Det er å få til noe, skape noe. Gjøre noe bedre, få den kontrakten som vi har lyst på, det å være litt flinkere enn alle andre. Gå videre. Hele tiden bli litt bedre, jobbe litt spissere, mer målrettet.

— Den fagkompetansen som ligger i Stoltz er jeg blitt veldig stolt av også. Den er dypt forankret, men den må forbedres hele tiden. Vi må være de beste innenfor våre fagområder. Da vil vi sikre kontrakter, opprettholde arbeidsplasser og trygge næringen vår, sier han.

Riktig strategi

Finn, som har gått veien fra finansanalytiker, økonomisjef og ledende stillinger i Vesta Gruppen til konsulentvirksomhet og som i mange år har drevet eget foretak, er opptatt av å lose selskapet gjennom tøffe tider. Han har stor tro på at riktig strategi vil være nøkkelen til å komme godt ut på den andre siden.
— Det er i nedgangstider at vi virkelig kan skape et fortrinn for konkurrentene. Klarer du deg godt i nedgangstider, klarer du deg utrolig godt i gode tider, påpeker han.

Slank og rask

Finn engasjerte seg tidlig i karrien for kvalitetsarbeid. Effektivisering. Kort fortalt: LEAN tankegangen. Styrelederen er ikke i tvil om at dette er viktig for STOLTZ.

— Organisasjonen lærer seg til å jobbe på en bedre og smartere måte. For mange er det nye tanker, men det er å ha fokus på det, og hele tiden forbedre seg, som vil gi resultater. Dette skal føre til at vi blir mer effektive og enda mer effektive enn konkurrentene, sier han.

Finn har intet mindre enn samme hårete mål som daglig leder: Å eksistere i 111 år til. Minst. Og han har svaret på hvordan.

— De store aktørene konsoliderer, de blir større og større. Sammenlignes med de største er vi mindre, slank og rask og jeg tror det kan være en fordel. Store selskaper er tyngre å snu. Vi kan raskt skifte mellom totalentreprise, betong-, rehab- og demoleringsjobber. Dette er våre spesialiteter. Fleksibel, rask og kvalitetsbevisst.